Afgelopen vrijdag sloeg de corona-stemming in Nederland om, nadat politici onder de bezielende leiding van Wopke Hoekstra begonnen te lekken over basisscholen die snel open moeten. Daarna volgden verdere aankondigingen-per-lek van versoepelingen: afhalen bij winkels mag vermoedelijk weer binnenkort, en met die avondklok is het ook wel mooi geweest.

Of dat allemaal echt doorgaat, en wanneer precies, ziet u binnenkort op TV, maar de deskundigen zijn een tikje sceptisch. En de ervaring van de afgelopen tien maanden leert: in een discussie tussen politici die willen versoepelen en mensen die er echt wat van weten en die dat niet willen, hebben de laatsten telkenmale gelijk.

Een blik in de WC leert dat dat ook nu vermoedelijk het geval is. De afgelopen week nam de hoeveelheid corona die het RIVM in het riool aantrof met een zeeeeeer bescheiden 5% af. Dat was een week eerder ook al zo. Er circuleert dus nog ongeveer net zo veel corona in Nederland als twee weken geleden.

Even wat uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen.

Zelf in het riool kijken kan trouwens hier..

Toch daalt het aantal positieve testen zeker de laatste week (eindelijk) heel behoorlijk. Hoe kan dat, als er niet substantieel minder corona aanwezig is? Simpel: mensen laten zich, dixit het RIVM, minder vaak testen. Het percentage aangetroffen besmettingen in de testen daarentegen blijft gelijk. Dat wijst op: er is niet minder oorona, mensen hebben gewoon geen zin meer in een wattenstaaf in hun neus.

Als buiten de zon scheen, zouden we het met een verklaring voor dit verschijnsel ook nog over een positieve boeg kunnen gooien: ondanks hardnekkige pogingen van onze onvolprezen corona-minister om de boel te verklooien beginnen er zelfs in Nederland wel wat mensen gevaccineerd te raken. Veel van die mensen behoren tot risicogroepen, en dat zijn ook de mensen die zich het vaakst laten testen. Ze zijn nu gevaccineerd, raken nog wel besmet (want pas een keer gevaccineerd) maar hebben geen of minder klachten en gaan niet meer naar de teststraat. Ergo: ongeveer even veel corona in het riool, maar toch minder noodzaak om getest te worden – en dus minder geregistreerde besmettingen.

Zou kunnen. Maar heel waarschijnlijk is het niet. Daarvoor is het percentage gevaccineerden nog te laag en het zou dan ook zo zoetjes aan zichtbaar moeten worden in het aantal ziekenhuisopnames (quod tot op heden niet echt). Bovendien schijnt de zon bepaald niet, dus we gaan voor de negatieve insteek: de deskundigen hebben gelijk, het is te vroeg voor versoepelingen. Al zou het kunnen dat ze daar met de verkiezingen in zicht de handen niet voor op elkaar gaan krijgen.

Mijn gekozen waardering € -