Diversen

Poepgrafiek: de stilte voor de storm (?)

Bij het RIVM beginnen ze na een maand of elf aanhoudende nuance door te krijgen dat sommige situatie zich niet zo lenen voor nuance. Bijvoorbeeld een epidemie waar mensen zo zoetjes aan schoon genoeg van hebben. Dus hebben ze de laatste weken de kettingzaag maar eens aangezet: er komt een derde golf, die heeft in Ierland en Portugal zwaar huis gehouden (da’s waar), dat gaat bij ons ook gebeuren EN WE GAAN DUS HELEGAAR NIKS VERSOEPELEN. A storm is coming.

Tegelijkertijd daalt het aantal besmettingen langzaam maar zeker, hebben we al een tijdje geen zorgelijke Excels van Ernst Kuipers over de bezetting in de ziekenhuizen meer gezien en gaan ook de rioolmetingen van corona door het RIVM de goede kant op. In de laatste week van januari (25 jan- 31 jan) daalde de hoeveelheid corona in de plee met 11%, een stuk sneller dan in de weken daarvoor.

In die laatste week van januari hadden we nog geen horrorwinter des doods maar was de Britse variant al volop aan een opmars bezig. Dat zou dan op dat moment in de besmettingscijfers nog niet echt zichtbaar zijn geweest, maar bij de metingen in het riool had het Britse virus al wel een stijging moeten veroorzaken. Die rioolmetingen zijn tenslotte ‘vroegsignalisering.’

Even wat uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen.

Zelf in het riool kijken kan trouwens hier..

Maar goed, er was geen stijging. Er was een daling. Staat de door het RIVM voorspelde storm dan wel op losbarsten? Het poepteam is ruimschoots te dom voor conclusies (en het is ook nog te vroeg daarvoor), maar er zijn heden drie mogelijkheden voor de daling-die-een-stijging-had-moeten-zijn:

– De Britse variant is beter onder controle dan gevreesd;

– De avondklok (die is van 23 januari) werkt;

– De vaccinaties beginnen impact te krijgen op de verspreiding van corona.

Kan ook alledrie waar zijn natuurlijk, en 1) kan een gevolg zijn van 2) en 3).

Zeker is in ieder geval dat het genre corona-maatregelen dat we nu in Nederland hebben wel ongeveer voldoende zou moeten zijn om ook de Britse variant in bedwang te houden. Ter illustratie de situatie in Portugal, waar het in januari echt helemaal mis ging en na de nodige ingrepen alweer stukken beter. Voor de goede orde: de corona-maatregelen in Portugal zijn strenger, maar dat was aldaar ook veel meer dan in Nederland nodig. En in Portugal hebben ze daarbij om post-koloniale redenen ook veel te stellen met de Braziliaanse mutatie (die is naar het schijnt gemener dan de Britse).

 

U kunt het zelf allemaal hier bekijken.

Wij van het poepteam denken dan ook: als het in Portugal kon, zou het ook in Nederland met die Britse variant allemaal wel te doen moeten wezen. Als we maar, om het RIVM even te parafraseren, voorlopig HELEGAAR NIKS VERSOEPELEN (nou ja, afhalen bij winkels zal het probleem niet zijn) en vooral ook niet denken dat zo’n versoepeling eigenlijk wel zou moeten. Dat moet niet, nog een paar weken niet in ieder geval. Bettter safe than sorry.

Waardeer dit artikel!

Als je de werkzaamheden van het poepteam waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je ons tijd vrij te maken voor wekelijks corona-spitwerk in het riool.

Mijn gekozen donatie € -
Mijn gekozen waardering € -