Diversen

Poepgrafiek: nou, kom maar door met die avondklok

Het gaat goed, maar voor de rest gaat het slecht. Deze licht gemankeerde parafrase van Gerard van ’t Reve beschrijft de stand van zaken rondom de corona-epidemie in Nederland heden het best. Het aantal besmettingen daalt, op week- en op dagbasis. In de ziekenhuizen is de situatie zoiets als: dalend stabiel. Onderwijl overweegt het kabinet een avondklok in te voeren, en een 1-per-persoon “knuffelcontact”-maatregel (die term is de schuld van de Vlamingen). Dit uit angst voor een Britse virus-invasie. En die angst, daar zit echt wel wat in.

De afgelopen week steeg de hoeveelheid corona-deeltjes die het RIVM in het riool vond namelijk met 37%. De week daarvoor was er ook een fikse stijging, alles bijeen circuleerde er in de week t/m 17 januari bijna twee keer zo veel corona als twee weken eerder. Dat is de Britse virus-mutatie live in actie: je ziet het niet meteen, maar een paar weken later is er opeens veel meer corona dan je dacht.

Even wat uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen. Deze ‘poepgrafiek’ zegt overigens vooral iets over die laatste twee. De aantallen besmettingen lijken sinds de lockdown een beetje op de koers van Bitcoin: ze zwiepen alle kanten op, omhoog en omlaag – door computerproblemen bij de GGD en doordat er per tijd en wijle veel meer en soms veel minder wordt getest.

Zelf in het riool kijken kan trouwens hier..

En als u een grafiekje wilt zien van hoe snel het met virus-mutaties mis kan gaan: zie hier.

Onder de radar is er heden dus een oplopend aantal besmettingen met gemuteerde virussen die nu nog niet zichtbaar is, maar die dat binnenkort wel gaat zijn. Als er geen aanvullende maatregelen zouden komen. Naar het zich laat aanzien komen die er wel. Voor wie dat stom vindt, te vroeg of onnodig: kijk even via bovenstaande link naar de cijfers van Ierland in december.

 

 

Mijn gekozen waardering € -