Diversen

Poepgrafiek: gotver, dan komen we toch maar terug van vakantie

Er is een kakelverse editie uit van de wekelijkse poepgrafiek van het RIVM (ze meten coronadeeltjes in rioolwater, zo’n beetje de meest betrouwbare indicatie van het verloop van de epidemie).

Conclusie: de 2e golf keerde vanaf de ‘godver, dan komen we toch maar terug van vakantie’-persconferentie van het kabinet op 6 augustus en is nu wel redelijk onder controle. In de Randstad, en dan vooral in Rotterdam en Amsterdam is dat aanzienlijk minder het geval (zie hier voor uw lokale rioolmeting: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/regio?).

Andere conclusie (cijfers van een of andere Unie-club): ook in de 2e ronde was Nederland niet bepaald Europees kampioen corona aanpakken. Onderkant van de middenmoot.

Kleine voorspelling, eind september/begin oktober begint ronde 3 (want herfst en want middelbare scholen en hoger onderwijs open), met wat meer besmettingen dan nu maar met ook maar zeer beperkt ziekenhuisopnames en sterfgevallen want betere behandelingen, en ook dan gaan kabinet en RIVM pas wat later dan andere landen zin krijgen om er wat van te zeggen.

Mijn gekozen waardering € -