Na een paar weken pauze (het poepteam had te veel bovengrondse verplichtingen) is er weer een: een poepgrafiek, een weergave van de coronavirus-metingen die het RIVM in het riool doet. Het RIVM voerde onderwijl ook een nieuwe berekeningswijze door: in de grafiek staat nu het aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners. Daarbij is slechts teruggerekend tot begin september, dus vergelijkingen met eerder dit jaar zijn niet meer mogelijk. We nemen aan omdat het RIVM geen zin had om nog een half jaartje verder terug te Excellen, onder het motto: behalve wij en die jongen van Reporters Online die blijkbaar niets beters te doen heeft kijkt er toch niemand naar en we hebben het druk zat hier. Het zij ze vergeven.
Anyway: gaat het goed met de epidemie in Nederland? Nope. Ook niet heel slecht trouwens.
Voor wie het even kwijt is: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijke betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen. Tussen 26 oktober en 8 november ging het in het riool snel de goede kant op: een daling van 48%. Maar de afgelopen week, t/m 15 november, was er een…errrr….stijging. Van 14%.
Zelf een blik in het riool werpen? Dat kan hiero.
Dat is niet zo best natuurlijk. Tegelijkertijd zegt het niet heel veel, omdat er vermoedelijk in eerdere weken een extra daling is geweest vanwege de herfstvakantie. Die bracht een groot deel van Nederland door bij Center Parcs, en daar zijn de corona-maatregelen strenger dan in de klas, in de collegezaal en op kantoor. Daardoor leken de maatregelen van half oktober – horeca dicht was veruit de belangrijkste – waarschijnlijk in eerste instantie effectiever dan ze werkelijk waren. En zal er vanaf volgende week weer een daling zijn, doordat ze in tweede instantie beter gaan werken dan het nu lijkt. Maar het zal niet zo’n snelle daling zijn.
Wat betekent dat? Dat het, als er geen strengere maatregelen komen, allemaal – zoals het kabinet ook aangaf op de meest recente persconferentie – nog behoorlijk lang gaat duren voordat het dagelijkse aantal besmettingen op een acceptabel niveau ligt. Daarvoor wordt een aantal van 1.200 genoemd, een kwart van wat het nu is. Sterker nog, bij de ‘gedeeltelijke lockdown’ die nu van kracht is, is het niet erg aannemelijk dat dat aantal van 1.200 überhaupt gehaald wordt tot er op grote schaal gevaccineerd kan worden.
Inmiddels is ook wel duidelijk dat echt niemand, het zogeheten ‘Red Team’ wellicht daargelaten, op een echte lockdown zit te wachten. Kleine voorspelling: die komt er in Nederland ook niet meer. Want met het huidige pakket maatregelen zal het langzaam beter gaan, en zal de epidemie onder controle blijven op een niveau dat de gezondheidszorg net aan kan.
Per medio februari hebben we dan het veel bezongen perspectief van een echte oplossing: vaccinatie. Dat gaan uiteindelijk meer mensen doen dan nu gevreesd wordt, om de eenvoudige reden dat op zeker moment duidelijk wordt dat je het vliegtuig niet in komt, en de grens niet over, als je je niet laat vaccineren. En dat je van alles en nog wat aan twijfels kunt hebben over vaccins, dat die twijfels in dit geval wellicht niet eens helemaal onterecht zijn – de testperiodes zijn aan de zeer korte kant tenslotte – maar dat je je over die twijfels heen moet zetten als je in 2021 op vakantie wilt. Dat komt dus wel goed 🙂
Half februari is ook, zonder daar verder cynisch over te willen doen (zulke dingen zijn voor politici nu eenmaal belangrijk), het moment dat die echte oplossing er moet zijn. De verkiezingen zijn op 17 maart.