Diversen

Poepgrafiek: het gaat beter met corona dan u denkt

U zag de afgelopen dagen wat ministers en die man die de veiligheidsregio’s voorzit waarvan tot maart niemand ooit gehoord had, zorgelijk kijken over corona-besmettingen die maar niet wilden dalen en ziekenhuisopnames die zelfs weer even gingen stijgen. Vandaag (dinsdag de 24e november) keken ze al weer wat minder zorgelijk, en dat zal komende week zo blijven. Want er komende verheugende berichten uit het riool: na een kleine stijging van het aantal virusdeeltjes dat daar vorige week gemeten werd (+14%) ging het deze week fiks omlaag: met dik 40%. Ten opzichte van het hoogtepunt van de 2e golf, eind oktober, is het nu met 60% gedaald.

Kleine uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen. En omgekeerd: minder gemeten virusdeeltjes is een paar weken later minder zorgelijk kijkende ministers op TV, doordat het aantal besmettingen zal dalen.

Meekijken in het riool? Kan hier!

Er zit in het plaatje hierboven een gekke knip, want het ging vanaf eind oktober de goede kant op, toen even een week niet, en nu weer wel – en flink ook. Dit terwijl er in de tussentijd, behalve het sluiten en weer openen van musea (heul belangrijk natuurlijk, heeft miljoenen besmettingen voorkomen..quod non), eigenlijk niet veel maatregelen zijn genomen. Ergens over een maand of drie zal het RIVM vermoedelijk wel een helemaal doorgerekende verklaring voor die knip hebben, tot die tijd houden we het op: de herfstvakantie. Daardoor leek het even beter te gaan dan het werkelijk ging, doordat het halve land naar Center Parcs was en die zijn streng met corona. Daarna werd dat gecorrigeerd. Nu pas kun je het effect van de maatregelen van half oktober – samengevat: horeca dicht en nog wat dingen – echt goed zien.

En dat gaat dus wel ok. Niet top, en niet goed genoeg om de kroegen en feestzalen te openen, maar wel zo goed dat het kabinet en ingevlogen deskundigen aanstaand weekend geen zin gaan hebben in aanvullende maatregelen. Kleine voorspelling daarom: er komt geen versoepeling van het genre ‘Doe gewoon de hele familie maar met Kerst’ – maar ook geen verlengde Kerstvakantie op middelbare scholen. Niet nodig.

Mijn gekozen waardering € -