Terwijl een flink deel van Europa zich opmaakt voor nieuwe lockdowns van het kettingzaag-genre – avondklok, niet meer dan een paar kilometer van je huis vandaan, dat werk – probeert Nederland het nog met een beperkte, ‘gedeeltelijke’ variant. Het ziet er naar uit dat dat gedeelte wellicht toch wat groter zal moeten worden. Waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen enigszins stabiliseerde (update: nu niet meer), steeg in de week tot 18 oktober de hoeveelheid corona in de plee nog gestaag door: met 26%, om precies te zijn. De totale hoeveelheid corona in Nederland – of onder Nederland eigenlijk – is nu 75% van de hoeveelheid die op het hoogtepunt eind maart werd gemeten.
Zelf nazoeken kan hiero:
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater
Die rioolwatermetingen van het RIVM zijn zogeheten ‘vroegsignalering’: ze geven een redelijk betrouwbare eerste indicatie van hoe de epidemie zich de komende weken zal ontwikkelen. Stijgt de hoeveelheid corona in de plee, dan volgen daarna respectievelijk de besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
Een paar weken geleden was sprake van stijgingen met soms wel 50% per week, en in die zin hebben de maatregelen van de afgelopen tijd wel iets uitgehaald. Het gaat nog steeds elke week erger mis, maar wel minder erg. Dat is alleen niet voldoende om over een paar maanden uit de misère te zijn. Dan zou er minder corona de plee in moeten gaan op dit moment. Niet een beetje minder meer.
Ik zou me niet willen wagen aan conclusies van het type: het moet zoals in Nieuw-Zeeland, of zoals in Zweden (ja hoor, ook daar gaat het heden veul beter dan hier – voor wie die grafieken van John Hopkins University ook niet begrijpt: The Guardian houdt een hanteerbaar overzichtje bij van zulke dingen). Maar wel aan deze conclusie: zoals het nu in Nederland gaat, gaat het niet goed genoeg.