Diversen

Poepgrafiek: het gaat goed, maar voor de rest gaat het slecht

Je hebt een beetje vervelend nieuws, slecht nieuws en heel slecht nieuws. Er is een nieuwe poepgrafiek van het RIVM, en die valt in de 2e categorie: slecht nieuws. Maar niet heel slecht.

Vorige week steeg de hoeveelheid corona in het riool met 30%, de twee weken daarvoor was de stijging dik 50%. Deze meting is een redelijk betrouwbare voorspeller van de besmettingen/ziekenhuiscijfers/sterfgevallen en what have you voor de komende tijd. Dat wil zeggen: de besmettingscijfers van nu zag je twee weken geleden al in de plee, die van volgende week zijn min of meer af te leiden uit die van deze week.

Zie ook:

https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater

Stukje duiding: een stijging van de hoeveelheid corona in het riool van 25% betekent dat het nog slechter wordt. Bij een stijging van 0% blijft het even slecht, bij een daling wordt het minder slecht. Slecht nieuws dus, maar het tempo waarin het slechter wordt nam vorige week in het riool al wel af.

Mild optimistische voorspelling daarom: volgende week zal de poepscore ongeveer vergelijkbaar zijn met deze week, vanaf volgende week gaat ‘ie langzaam dalen. De maatregelen van het kabinet van gisteren kwamen minstens een maand te laat, maar zijn voldoende om de epidemie soort van min of meer onder controle te krijgen mits ze een maand of twee worden volgehouden (na 4 weken circuleert er nog zo veel corona dat je snel na versoepeling weer opnieuw problemen krijgt).
Voor de goede orde: de totale hoeveelheid corona in Nederland is nu ongeveer 60% van de hoeveelheid eind maart. Daarvoor werd niet gemeten.

Mijn gekozen waardering € -