Diversen

Poepgrafiek: we zijn het haasje

Er is er weer een, een poepgrafiek van het RIVM: de wekelijks verschijnende meting van de hoeveelheid corona-virus in het riool. En het gaat niet best met de epidemie in Nederland. In de 3e week van september steeg de hoeveelheid coronavirus in de plee met ruim 35%.

Dat betekent geen horror-scenario van het type ‘we gaan er allemaal aan’. De hoeveelheid corona in Nederland was vorige week 32% van die hoeveelheid op het hoogtepunt in maart. Maar als een stijging van deze omvang doorzet, dan begint over een week of drie de hoeveelheid behoorlijk in de buurt te komen van die op het hoogtepunt. Met alle gevolgen van dien weer een paar weken later.

Even een stukje duiding. Die rioolwatermetingen zijn zogeheten vroegsignalering. Je kunt er eerder dan aan het aantal besmettingen aan zien dat het mis gaat. Zo was de explosie van gemeten besmettingen in de 2e en 3e week van september in de WC al in de 1e week van september zichtbaar, toen de hoeveelheid gemeten virus opeens verdubbelde (zie ook https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater?fbclid=IwAR0EdFYeD4lvcCsnHR_dSBdYlEvKiAiD-axfDDu02CO9dGOQUNxAt83q8QM).

Nu die stijging nog doorzet zal het aantal besmettingen, maar vooral ook het aantal ziekenhuis-opnames en sterfgevallen de komende zes weken nog op gaan lopen.

Om kort te gaan: goed dat het kabinet maandag harder ingreep dat het eerst van plan was, eigenlijk had dat dus al eerder gemoeten (begin september was al aannemelijk dat het serieus mis aan het gaan was). Maar goed, zo eenvoudig is het allemaal niet, dat soort ingrepen, en beter een week te laat dan niet.

Niettemin een kleine voorspelling: bij zulke snelle stijgingen zijn de nu genomen maatregelen waarschijnlijk niet helemaal genoeg, en gaan de OMT-leden die harder wilden ingrijpen gelijk blijken te hebben (zie ook: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/deel-omt-wilde-strengere-maatregelen-en-voelt-zich-buitenspel-gezet-door-politiek~b2eddc16/?fbclid=IwAR1n_KYpg5Cbshu8GaGCfiYwlpW87_sAvwOpqNaKWXqLttCFaxyFGBdV4dE). Of ze het ook gaan krijgen is weer een ander verhaal natuurlijk.

Mijn gekozen waardering € -