Diversen

Poepgrafiek: we zijn er inderdaad nog niet van af, van dat corona

Waar in de weken na de lockdown van medio december de hoeveelheid corona-deeltjes die het RIVM in het riool meet snel daalde, kwam die daling in de week tot 10 januari (vorige week dus) tot stilstand. Wat heet: er was zelfs sprake van een stijging. Met 30%. Dat was, na fikse dalingen eerder, een stijging van vrij weinig naar wat minder weinig, maar niettemin: de lockdown werkt dus niet goed genoeg om voor een aanhoudende daling te blijven zorgen.

Stukje uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen. Deze ‘poepgrafiek’ zegt overigens vooral iets over die laatste twee. De aantallen besmettingen lijken sinds de lockdown een beetje op de koers van Bitcoin: ze zwiepen alle kanten op, omhoog en omlaag – door computerproblemen bij de GGD en doordat er per tijd en wijle veel meer en soms veel minder wordt getest.

Zelf in het riool kijken kan trouwens hier..

Anyway, niet goed dus. De oorzaak voor deze periode is vermoedelijk: Kerst- en Oudjaar-feestjes die net wat gezelliger waren dan het OMT graag gezien had. Gezien de Brede Maatschappelijke Discussie die daar een paar weken geleden over gaande was, valt het eigenlijk nog best mee. Maar het is wel een stijging. Terwijl het een daling had moeten zijn – dat is het idee van zo’n lockdown. Samengevat in rapport-termen: een 5. Da’s geen voldoende. Maar met een 5 kun je later nog wel op een voldoende komen.

Of dat ook gaat gebeuren blijkt de komende twee weken. RIVM, OMT en kabinet zijn zich dusdanig rotgeschrokken van hoe het het heden in Engeland gaat dat versoepelingen van de lockdown voorlopig van de baan zijn. Wat betreft besmettingen is de situatie in Ierland overigens deze weken nog veel slechter, zie bijgaande grafiek. De Ieren hebben in december versoepeld (want het ging al een tijd heel behoorlijk daar). Toen gebeurde er dit:

(Voor de liefhebbers: die Nederlandse 5 is dus nog wel redelijk, al hebben de Belgen het met hun drastische bezoekjes-aan-huis-reductie met ‘knuffelcontacten’ en avondklokken wel echt beter aangepakt)

Op deze plek voorspelden we eerder: de boel is vanaf half februari enigszins onder controle. Vanwege de mogelijke opmars van de ‘Britse mutatie’ gaat het OMT inmiddels uit van: begin maart voordat er weer iets meer kan, en daarvoor zijn dan ook eigenlijk nog strengere maatregelen nodig dan nu. Kleine voorspelling: die gaan er komen, en ze zullen zijn gebaseerd op de aanpak van onze zuiderburen. Want zelfs nog zonder Britse invasie is de lockdown eigenlijk niet effectief genoeg en liggen er te veel mensen in het ziekenhuis, en met een reëel risico dat nieuwe mutaties voluit los gaan kan het kabinet niet nog een keer een paar weken te lang wachten.

Mijn gekozen waardering € -