Diversen

Poepgrafiek: licht aan het einde van het riool

Op de dag dat de viruswappies, na een eindeloze trits rechtszaken, bewijzen dat je ook met hagel wel eens raak schiet, gaat het coronanieuws du jour vermoedelijk een beetje ondersneeuwen. Niettemin, het lijkt nu eindelijk de goede kant op te gaan met corona in Nederland: in de eerste week van februari nam de hoeveelheid corona die door het RIVM in het riool gemeten werd flink af: met maar liefst 21%. In de plee zijn we terug op het niveau van eind september 2020.

Aan het aantal besmettingen is dat nu nog niet goed te zien, dat zwiept – al was het maar door plotseling invallende winters – alle kanten op. In de ziekenhuizen blijft het allemaal nog zorgelijk. Maar de goede kant op gaat het wel. Niet alleen in Nederland overigens: de WHO rapporteert al een paar weken gestage dalingen van het mondiale aantal besmettingen.

De komende weken zou, als deze ‘vroegsignalering’ – waar de rioolmetingen voor bedoeld zijn – ook nu nog voorspellende waarde heeft, de situatie dan ook flink moeten gaan verbeteren.

Even wat uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen. En bij minder corona: omgekeerd.

Zelf in het riool kijken kan trouwens hier..

Waar dat precies aan te danken is, is niet helemaal duidelijk. waar het ongeveer aan te danken is wel: aan een combinatie van redelijk strenge coronamaatregelen en vaccinaties. Die maatregelen zouden we, ijs, weder en de rechter dienende, bij voorkeur dan ook nog een week of drie, vier vol moeten houden, denkt het poepteam – anders belanden we alsnog in de derde golf. En als Pfizer en AstraZeneca dan zo nu en dan nog eens een doosje vaccins sturen, en er geen mutaties opduiken waar die vaccins niet tegen helpen, begint het einde wel in zicht te komen.

Waardeer dit artikel!

Als je de werkzaamheden van het poepteam waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je ons tijd vrij te maken voor wekelijks corona-spitwerk in het riool.

Mijn gekozen donatie € -
Mijn gekozen waardering € -