Diversen

Poepgrafiek: het virus ligt in de loopgraaf

Het aantal besmettingen met corona is al een tijdje stabiel rond de 5.000 per dag, en niets wijst erop dat daar de komende tijd verandering in gaat komen. De afgelopen week daalde het aantal virusdeeltjes dat het RIVM in het riool aantrof met ongeveer 10% ten opzichte van een week eerder. Een daling dus, maar heeeeeel bescheiden.

Kleine uitleg: het gemeten aantal coronavirus-deeltjes in het riool is een redelijk betrouwbare voorspeller van hoe de epidemie de komende weken zal verlopen. Vuistregel: meer corona in de plee is 1 a 2 weken later meer besmettingen, 2 a 3 weken later meer mensen in het ziekenhuis, 3 a 4 weken later meer sterfgevallen. En als het aantal gemeten virusdeeltjes ongeveer gelijk blijft, zoals nu, dan blijven de coronacijfers die u dagelijks ziet en leest dat ook.

Zelf de metingen bekijken: kan hier!

De maatregelen die half oktober ter bestrijding van de tweede golf zijn genomen – met het sluiten van de horeca als veruit belangrijkste – zijn daarmee min of meer uitgewerkt. De nakende Kerstvakantie zal de boel wellicht nog een bescheiden zetje de goede kant op geven, doordat het hoger- en middelbaar onderwijs dan een paar weken de deur (volledig) sluiten.

Voor een verdere daling zijn hardere ingrepen nodig: afstandsonderwijs voor de bovenbouw van middelbare scholen, winkels dicht, controle op quarantaine, verplicht thuis werken.

Daar heeft de samenleving….ehhh….niet zo’n behoefte aan. Wel aan versoepelingen, maar die zouden er binnen de kortste keren toe leiden dat het virus uit de loopgraaf komt. Kleine voorspelling daarom: in afwachting van het begin van de vaccinaties zal er de komende tijd niet veel meer gebeuren. Nog 2,5 maand doorbijten.

Mijn gekozen waardering € -