Diversen

Poepgrafiek corona: Ehmm, tjsa, hmmmmm

Hoe het deze week met corona gaat weet u vermoedelijk al wel. En dat de lock-down gaat werken ook, dat is qua epidemie-bestrijding de hardste variant van maatregelen, inmiddels weten we dat het effect heeft.

Maar was het ook nodig? In de net verschenen corona-rioolmeting van het RIVM is het aantal in de plee gemeten corona-deeltje ten opzicht van een week eerder gedaald met 14%. Het gaat dan, voor de goede orde, om metingen die de afgelopen week zijn gedaan – de week dat het aantal gemeten besmettingen aan alle kanten explodeerde, en het aantal ziekenhuisopnames ook weer snel ging stijgen, terwijl het kabinet verdere ingrepen nog even uitstelde.

Zelf nazoeken van die meting doet u hiero..

Nu was die stijging van de afgelopen dagen niet helemaal onverwacht, omdat in de week van 29 november tot 6 december een fikse stijging in het riool zichtbaar was: 27%. En de afgelopen 9 maanden is er steeds een redelijk betrouwbare relatie geweest tussen de hoeveelheid corona in de plee en het verloop van de epidemie daarna: meer virus in het riool is daarna meer besmettingen, weer later meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Die stijging voorspelde dus best goed wat er tussen 6 en 13 december zou gaan gebeuren: foute boel.

Dat geldt overigens meer voor de ziekenhuis-opnames dan voor het aantal gemeten besmettingen. Die zeggen niet zo veel, op dagbasis al helemaal niet en ook op weekbasis is dat inmiddels een beetje kwestieus. Althans waar het gaat om vergelijkingen met het verleden: in de RIVM-cijfers zitten sinds begin december ook testen van mensen die geen klachten hadden bij een test, de GGD worstelt aanhoudend met het registratieprogramma en nog zo wat. Het RIVM zelf kijkt daarom het liefst naar wat er in de ziekenhuizen gebeurt, die cijfers zijn beter vergelijkbaar en betrouwbaarder dan de aantallen besmettingen.

Dus dat zullen we dan hier ook maar doen. Twee weken na een opmars van corona in het toilet (eerste week van december) is het de afgelopen dagen kommer en kwel in de ziekenhuizen: er liggen op het moment van schrijven 1950 mensen met corona in het hospitaal, een paar dagen geleden waren dat er nog 1650. Niet goed, maar het was dus enigszins te voorzien.

Keerzijde is: in het riool was corona de afgelopen week weer aan het afnemen, en dat zou betekenen dat het aantal patiënten in het ziekenhuis ook zonder lock-down de komende weken zou zijn gaan dalen. Niet erg hard, voor de goede orde, en tot een nog steeds zorgelijk hoog niveau waarbij er ook veel mensen overlijden. De daling betekent ook niet per se dat de lock-down onnodig was: het kan om een incident gaan, en je kunt, gezien de omvang van de tweede/derde golf tot op heden, ook prima beargumenteren dat ze sowieso nodig was – en misschien al half september of half oktober had moeten worden afgekondigd.

Nu de kettingzaag erop is gezet, gaat een definitieve conclusie – moest dit echt nu? – niet meer mogelijk zijn op basis van rioolmetingen. Want volgende week zijn daar ook al de eerste effecten van de lock-down zichtbaar (en die zullen vrij fors zijn). Dus laten we maar eindigen met een tikje zonnige conclusie in deze sombere tijden: de regering was sinds de zomer beslist niet te vroeg met allerlei maatregelen, maar wat er nu is besloten gaat helpen tegen corona. Al was het maar omdat het wellicht sowieso al niet zo slecht ging als het de afgelopen dagen leek.

 

 

Mijn gekozen waardering € -